söndag 31 maj 2009

Månadens lista - Maj

Jag har tänkt göra "Månadens lista" varje månad där jag rankar de filmer jag har sett på bio och jag utser även månadens skådespelarinsats. Här kommer Maj - listan!
1. Änglar och Demoner

2. Star Trek

3. Wolverine

4. Natt på Museet 2

5. Knowing

Månadens skådespelarinsats: Ben Stiller i Natt på Museet 2.

Sammanfattning: Denna månad har det blivit mycket bio. 5 stycken! två toppfilmer, två hyffsade filmer och en flopp. Allt från komedi till science-fiction till action.

Filmer jag vill se i Juni: Terminator-Salvation, Duplicity, State of Play, Transformers 2, Paul Blart: Mall Cop

Dagens citat

"Harry Potter borde spelas av Robert Pattinson. Radcliffe liknar en blind fiskmås."

Kalle kritiserar någonting som hör med Harry Potter att göra, som vanligt.

Star Trek

Igår såg jag årets stora science-fiction upplevelse. Star Trek!

Star Trek är från början en serie som börjades att sändas redan 1966 och totalt har 726 avsnitt visats under 30 säsonger. Dessutom har tio långfilmer gjorts tidigare men nu bestämde man sig för att satsa rejält. Jag vet ingen exakt summa som har lagts ner på mäktiga rymdscener och specialeffekter,men det är MYCKET. J.J. Abrams som bland annat har gjort tv-serien "Lost", är regissör denna gång.


I denna storslagna filmatisering får man veta hur allting började för Kirk, Spock, Scotty, McCoy och dom andra klassiska figurerna. Filmen inleds med att Kirks far strider mot ett mystiskt och gigantiskt rymdskepp. Samtidigt föder han fru deras son som sedan blir huvudpersonen i filmen, James.T.Kirk. Efter att hans far offrar sitt eget liv föra att skydda 800 andra får man följa den yngre Kirk, Spock och dom andras uppväxt. Senare förenas alla på rymdskeppet Enterprise. Spock, logikens mästare, Kirk, den charmiga nollan, McCoy, den flygrädda läkaren, Chekov, det ryska underhållande geniet, kommendör Pike, kapten på Enterprise och Uhura, den enda kvinnan på skeppet.

Till en början är Kirk ganska ogillad, speciellt av Spock men när Kirk upptäcker att dom kör rakt in i en fälla tvingas att dom tro på honom. Det är samma romulanska skepp som x antal år tidigare fightades mot Kirks far. Den ondskefulla skurken Nero kontaktar Enterprise och avslöjar att han tänker förstöra alla planeter som tillhör federationen för att börja med Spocks hemplanet Vulcan. Allting på grund av hämd, får man reda på senare. Resten av filmen innehåller bland annat en scen där en hel planet "sugs upp" innifrån, vi får träffa den äldre Spock och det tekniska geniet Scotty. Även Spocks och Kirks relation förändras och Kirk slutar som kapten och hjälte.

Jag vill kalla inte mig för någon science-fiction nörd och jag har aldrig gillat Star Trek särskilt mycket men trots det hade jag ganska höga förväntningar på filmen. Jag blev inte besviken. Tvärtom, specialeffekterna var helt enastående(inte konstigt med dom resurserna), alla skådespelarna skötte sig bra. Extra kul att man valde relativt okända skådespelare. Den enda jag kände igen var Simon Pegg(Scotty) som tidigare varit med i bland annat "Hot Fuzz". Kirk spelades av Chris Pine och den unga Spock spelades av Zachary Quinto och båda två spelade sina roller på ett utmärkt sätt. Karl Urban(Bones) däremot, imponerade inte på mig. Replikerna kändes alldeles för inövade men annars inget att klaga över på skådespelarna. Också ett plus för dom små skämten som kom in ibland och dom verbala fighterna mellan Spock och Kirk.

Nu låter det kanske som Star Trek är en helt felfri film. Så är det inte riktigt. Handlingen är ganska svag. Det är synd att man inte har lagt ner lika mycket tid på manuset som på specialeffekterna. Dessutom är filmen lite för kort tycker jag. Man kunde gott gjort den en kvart längre för en bättre avslutning.

Men på det stor hela en klart sevärd film. Även om du inte är ett stort fan av Star Trek så kommer du gilla den. Detta blir förmodligen en nystart för Star Trek-serien och fler långfilmer kommer. Lita på det.

Betyg: 7/10

fredag 29 maj 2009

Goda nyheter

Det är nu klart att den sjätte filmen i serien om Harry Potter, "Halvblodsprinsen" blir hela 153 minuter (2 timmar och 33 minuter). Ju längre desto bättre!

Hoppas dom inte klipper bort alltför mycket som i förra filmen. Femmans bok är tusen sidor och dom gjorde filmen på ca. två timmar. Sexans bok är betydligt kortare och filmen är längre. Nu är mina förväntningar ännu högre. Dessutom blir den sista filmen, "Harry Potter och Dödsrelikerna" två filmer, yeah!

torsdag 28 maj 2009

Film på tv: The Guardian

Igårkväll(fredag) såg jag "The Guardian" på tv. Det är tredje gången jag ser den och jag såg den först på bio 2006. Filmen är lika bra varje gång.

Filmen är en hyllning till de alldagliga hjältarna ute till havs. Filmen inleds med en scen där den legendariska ytbärgen Ben Randall (Kevin Costner) förlorar hela sitt team vid en olycka under ett rädningsuppdrag mitt ute till havs. Inte nog med det, han fru lämnar honom ocså i sticket.

Mitt i hans kris flyttas Ben till en slags skola för räddningssimmare där han blir "löjtnant" för en grupp elever som alla strävar efter samma mål: Bli ytbärgare och rädda liv. Ben kör stenhårt med tuffingarna för att skillnaden mellan skola och verklighet ska minskas, säger han. En av eleverna utmärker sig. Jake Fischer (Ashton Kutcher), före detta elitidrottsimmare som vunnit flera priser gör allt för att imponera på Ben, utan att lyckas. Men man anar att relationen mellan dom båda kommer förändras och mycket riktigt visar det sig att dom har mycket gemensamt...

Vad är det som gör denna filmen så bra då? Jo, för det första är det en väldigt spännande och gripande handling. Allting känns så verkligt så man riktigt darrar under räddningsscenerna, som förövrigt är mycket skickligt gjorda. Scenerna till havs är filmade mitt i Berings hav. Nu verkar det kanske som att filmen bara innehöll en massa räddningsscener ute till havs. Så är det verkligen inte. Både Ben och Jake drabbas av kärleksproblem som gör livet ännu svårare. Det blir en bra balans mellan action och drama. En annan positiv sak med filmen är skådespeleriet. Kevin Costner gör ett väldigt stabilt jobb som löjtnant Ben Randall och Kutcher som jag inte brukar förknippa med action klarar av en så pass seriös roll som han spelar. Visserligen klämmer han in något skämt här och där men han klarar även av den känslosamma biten.

Givetvis finns det även negativa saker med filmen. Det jag reagerade mest på är filmens längd. Under den sista halvtimmen var jag ett par gånger helt säker att det var slutet. Men jag gillar långa filmer så det störde inte mig så mycket. Dessutom var slutet väldigt bra tycker jag. Inte så förutsägbart som resten av filmen och väldigt sorgligt. Lite synd att man inte blir mer fördjupad i karaktärerna utan istället får veta hur exakt allting går till på räddningsskolan, vilket i och för sig är ganska underhållande.

Som sagt är det inte särskilt orginellt men på det stora hela är det en mycket bra film. Bra skådespelare, spännande, snyggt gjord, passande musik. Listan kan göras lång..

Betyg: 8/10

måndag 25 maj 2009

Helgens filmer

I helgen har det blivit en hel del bio. Tre för att vara exakt. En var sämre än vad jag hade förväntat mig, en svarade ungefär för mina förväntningar och en var bättre än vad jag hade väntat mig. En thriller, en komedi och ett drama. Alltså lite gott & blandat.

Här kommer recensioner till filmerna!

Knowing

Sista filmen ut är Knowing. Regissören har bland annat gjort filmen I.Robot så trots ganska usla betyg hade jag ändå lite förväntnigar på den. MEN gud vad dålig den var. Själva konceptet var bra och det kunde ha blivit en bra film om man hade gjort den mer som en actionfilm. Istället gjorde man en thriller- wannabeskräckfilm som i slutet blev helt psykad. Början är ganska lovande men sen är det ingen vidare struktur och om jag ska vara ärlig så satt jag bara och längtade efter eftertexten den sista halvtimmen.

Inte ens Nicolas Cage var särskilt bra som i vanliga fall är en av mina favoritskådespelare. Det var en svår roll som han inte riktigt passade i. Som sagt, en klar besvikelse. Men man måste se dåliga filmer för att uppskatta bra filmer!

Handlingen då?

1958 gräver en skola ner en tidskapsel, som eleverna får fylla med sina teckningar. Alla utom en elev. Hon fyller sitt papper med en tillsynes slumpartad siffersekvens.

50 år senare öppnar man tidskapseln och den unga pojken Caleb tar han om flickans mystiska papper. Calebs pappa Ted Myles (Nicolas Cage) är professor och upptäcker chockat att det är ett kodat meddelande om de största olyckorna de senaste 50 åren, datum för händelserna och antalet dödsoffer. Han upptäcker också datum för kommande tragedier och sist men inte minst står det att hela jorden ska dö. Men hur ska han kunna varna allmänheten? Om vem ska han varna? Vem kommer någonsin att tro honom? Och har det något med hans son att göra?..

Betyg: 3/10

Natt på Muséet 2

Natt på Museet var en av 2006 roligaste filmer enligt mig. Därför hade jag ganska höga förväntningar på just denna filmen även om jag inte trodde den skulle bli riktigt lika bra som den första. Det blev den inte heller, inte riktigt. Bitvis var den väldigt rolig men inte hela tiden.

Förutom dom gamla karaktärerna finns det nya som den onde egyptiske faraonen Kahmunrah, Al Capone, Ivan den Förskräcklige och Abraham Lincoln. Men även dom gamla bekantingarna Teddy Roosevelt, Jedediah och Octavius var med. Ben Stiller (Larry), Owen Wilson (Jedediah) och Steve Cooger (Octavius) gör alla mycket bra insatser. Stiller lever sig in alldeles utmärkt i sin roll och Cooger och Wilson är grymt roliga än en gång som miniatyrsoldater.

Handlingen då?

När det gamla Naturhistoriska museet stänger för renovering flyttas alla museiföremålen till Smithsonian Institute, världens största museum som i själva verket består av flera olika museum med 136 millioner föremål. När Jedediah ringer Larry och berättar att dom är i trubbel beger sig Larry sig dit direkt. Det visar sig att den onde faraonen Kahmunrah har kommit til liv tack vare "guldtavlan". Kahmunrah har stora planer. Han tänker nämligen föra en jättestor armé tillbaka till liv med hjälp av "guldtavlan" och därmed ta över hela världen. Det blir en stor kamp om tavlan där Kahmunrah tar hjälp av Al Capone, Napoleon och Ivan den Förskräcklige medan Larry står på de godas sida..

Betyg: 5/10

Änglar och Demoner

Den första filmen jag såg var Änglar och Demoner. Jag har inte läst boken så jag kan inte jämföra men jag blev väldigt positivt överraskad.

Jag såg faktiskt Da Vinci Koden för första gången för ett par veckor sedan. Jag tyckte den var bra men kanske lite för mycket snackande och man tappade koncentrationen lite ibland. Allt detta förbättrades i Änglar och Demoner. Det var mer action än i den första men man har ändå lyckats behålla den mystiska känslan och filmen var riktigt spännande från början till slut. Filmen är mycket bra gjord med bra skådespelare.

T0m Hanks passar perfekt som symbolspecialisten Robert Langdon och vi får även möta Stellan Skarsgård. Jag tycker Stellan gör en helt okej insats. Det enda som stör mig lite är hans engelska uttal som inte låter helt perfekt. En annan positiv sak om filmen är att den är lång och väldigt oförutsägbar. Jag älskar långa filmer, det blir oftast mer noggrannt. Som sagt är den oförutsägbar, man anar att något ska hända men så händer något helt annat. Det gör att det blir ännu mer spännande.

Handlingen då?

Robert Langdon är som sagt tillbaka som professor i religiös symbolik. Denna gång finner han bevis att det legendariska sällskapet Illuminati är vid liv igen och deras fiende är den katolska kyrkan. Illuminati har stulit en oerhört kraftig bomb gjord av en helt ny teknologi. Samtidigt dör påven i Vatikanstaten. Man väntar på konklaven då den nya påven ska väljas. Men Illuminati kidnappar de fyra kandidaterna och meddelar att de har placerat en bomb någonstans inuti Vatikanstaten. De hotar med att döda en kandidat i timmen, den första 20.00, den andra 21.00, den tredje 22.00, den fjärde 2300 för att sen spränga hela Vatikanstaten i bitar vid midnatt.

Vatikanen tar hjälp av Robert Langdon (Tom Hanks) och Vittoria Vetra som var med vid tillverkningen av bomben. Tillsammmans ska dom försöka rädda dom fyra "preferati" och hitta bomben och desarmera den innan midnatt...

Betyg: 7/10

tisdag 12 maj 2009

Finn tre fel

Ser ni vad som är fel på den första bilden?

Finn tre fel!

Ledtråd: Den andra bilden har inga fel..

Lycka till!





Albus Dumbledore - Richard Harris vs Michael Gambon

17 Juli smäller det!


Harry Potter och Halvblodsprinsen, årets största biopremiär i mina ögon. Jag tänkte titta närmare på en speciell karaktär, Albus Dumbledore!

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore föddes 1881. När han var 11 år började han på Hogwarts och hamnade i Gryffindor precis som Harry. Albus visade sig vara extremt intelligent och hans resultat var enastående. Han gick ut skolan med bästa möjliga betyg och efteråt beslöt han sig för att bli lärare på Hogwarts. Han blev lärare i förvandlingskonst och hade bland annat Tom Dolder(Voldemort) som elev. Han var även elevföreståndare till Gryffindor och senare blev han också rektor. Albus besegrade den onde trollkarlen Grindelwald i en mytomspunnen duell 1945, uppfann de nio olika användningssätten av drakblod, blev erbjuden posten som trolldomsminister, dessutom finns han som samlarkort på chokladgrodekorten, vilket ses som en stor ära i trollkarlsvärlden.



Nu i Halvblodsprinsen får Dumbledore än större roll än någonsin. Han har påbörjat sitt jobb med att göra Lord Voldemort dödlig och avslöjar sin hemlighet för Harry för att han ska fullfölja uppdraget.

Dumbledore har spelats av två olika skådespelare. I de två första filmerna var det Richard Harris men tragiskt nog så dog han strax efter inspelningen av Hemligheternas kammare och Michael Gambon fick ta över. Jag tycker att Harris var perfekt som Dumbledore och Gambon är väldigt dålig. Harris känndes precis som
Dumbledore i böckerna, både till utseendet
och till sättet. Hans långa vita skägg passade
mycket bättre än Gambons korta gråa.
Dessutom så känns Dumbledore nästan som en
gud i böckerna och det gjorde också Harris i
filmerna med sin lugna röst. Gambon däremot
skriker nästan på en helt opassande irländsk dialekt.
Gambon visar inte heller den "Dumbledorehumor" som Harris gjorde.

Det positiva med Gambon är när det blir scener med fighter och liknande.
Jag kan inte riktigt se
Richard Harris i duell mot Voldemort eller när
han frågar om Harry la sitt namn i den flammande
bägaren till exempel. På det sättet har Michael Gambon mer energi och det kan han ha nytta av nu när storyn är mörkare. Jag tyckte dock att hans insats i Fenixorden var katastrofal. Speciellt när Harry är i hans kontor efter att han sett Mr Weasley blivit attackerad av en orm. Det känns väldigt fejk och verkligen inte som Dumbledore. Det som blir mest intressant och följa i den kommande filmen är Harry-Dumbledore relationen. I boken är dom väldigt nära varandra och Dubmledore bryr sig om Harry som ingen annan och det är en stor del av böckerna. Det har verkligen inte Gambon lyckats med hittillis, speciellt inte i Fenixorden. Harris däremot gjorde det lysande.

Men nu får Gambon chansen igen. Halvblodsprinsen kommer innehålla fler scener med Harry och Dumbledore ensamma än någonsin. Det viktigaste Gambon ska tänka på är att vara lite lugnare, ha glimten i ögat som han tidigare saknat och verka mäktig och glamorös i fighter o.s.v. Han är trots allt den enda som Voldemort någonsin fruktade! Jag såg i trailern att han till och med struntade i sina halvmåneformade glasögon ibland. Katastrof!

Efter att Richard Harris dog var man tvungen att hitta en ny skådespelare. Det första namnet man tänkte på var Ian McKellen(Gandalf). Men han tackade nej eftersom Harris hade sagt att McKellen inte var någon bra skådespelare när han var i livet. McKellen trodde inte att Harris familj skulle uppskatta att en skådespelare som Richard hade ogillat skulle ta över hans roll. Därför tackade han nej. Andra namn som diskuterades var Peter O'Toole, Christopher Lee och David Warner men till slut blev det tyvärr Michael Gambon.

måndag 11 maj 2009

Ingen Slumdog

Tyvärr så blev det ingen Slumdog Millionaire i helgen p.g.a tidsbrist så den får komma vid ett senare tillfälle. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

onsdag 6 maj 2009

Se och njut!

Topplista över skådespelarinsatser

1. Heath Ledger som Jokern i "The Dark Knight".

2. Ian McKellen som Gandalf i "Sagan om Ringen" trilogin.

3. Richard Harris som Dumbledore i de första två Harry Potter filmerna.

4. Johnny Depp som Jack Sparrow i "Pirates of the Caribean".

5. Clint Eastwood som Walt Kowalski i "Gran Torino".

6. Bruce Willis som John McCane i "Die Hard 4.0".

7. Liev Schreiber som Victor Creed i "Wolverine".

8. Christian Bale som Batman i "Batman begins" och "The Dark Knight".

9. Cate Blanchet som Daisy i "Benjamin Buttons otroliga liv".

10. Christopher Lee som Saruman i "Sagan om Ringen".



Bubblare:

Leonardo DiCaprio som Jack i "Titanic".

Brad Pitt som Akilles i "Troja".

Orlando Bloom som Legolas i "Sagan om Ringen".



Väldigt långt ifrån listan:

Michael Gambon som Dumbledore i "Harry Potter och fången från Azkaban" och framåt.

Daniel Craig som James Bond i "Quantom Of Solace".

Biosommar- 09


Sommaren närmar sig med stormsteg. Det innebär stranden, glass men självklart är det också en högsäsong för bio. De två senaste åren har storfilmer som "Harry Potter och Fenixorden", "Spider-Man 3", "Simpsons - the Movie", "Mamma Mia" och "Sex and the City" haft premiär. Denna sommaren blir inte sämre. Jag tror det blir en rekordsommar med både storfilmer och outsiders. Tre av de elva filmerna har jag extra höga förväntningar på. Transformers 2, Ice Age 3 och sist men inte minst Harry Potter och Halvblodsprinsen. Två filmer är jag väldigt skeptisk till. Dessa är Sommaren med Göran och GI Joe, men vem vet. För övrigt är biosommaren fullspäckad med kända skådespelare. Vad sägs om Tom Hanks, Ben Stiller, Owen Wilson, Christian Bale, Johny Depp, Daniel Radcliffe och Brad Pitt? Det enda negativa skulle vara bristen på kvinnliga huvudroller. Action, fantasy, animerat och ett och annat drama hittar vi på listan. Nedan följer alla filmer från biosommar- 09, ordnade efter premiärdatum.
1. ÄNGLAR OCH DEMONER
Premiär: 13 Maj
Skådespelare: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgård.
Tom Hanks är tillbaka i rollen som superprofessorn Robert Langdon. Denna gång är det Vatikanen som är i fara och en tidspressad symboljakt tar fart. "Da Vinci koden" var ett pusselbitsmysterium med massor av gåtor, medan "Änglar och demoner" är mer av en actionrulle.
2. NATT PÅ MUSÈET 2
Premiär: 22 Maj
Skådespelare: Ben Stiller, Amy Adams, Robin Williams, Owen Wilson.
När jag såg den första filmen blev jag väldigt positivt överraskad. En väldigt rolig film med många roliga karaktärer. Därför tycker jag det är spännande att dom har gjort en uppföljare. Dock tror jag inte den kommer hålla lika hög nivå som den första, men vi får se. I denna filmen är Ben Stiller tillbaka som Larry Daley och som säkerhetsvakt på världens största museum, The Smithsonian Institute som består av 17 olika museum och 136 miljoner museiföremål. Än en gång vaknar muséet till liv och han får bland annat möta Al Capone, Ivan den förskräcklige, och den onde egyptiske faraon Kah Mun Rah. Några bekantingar som dyker upp igen är Teddy Roosevelt, cowboyen Jedediah(Owen Wilson) och Tyrannosaurus Rex.
3. T4- TERMINATOR SALVATION
Premiär: 3 Juni
Skådespelare: Christian Bale
Första delen i en ny trilogi! Tung apokalyptisk action med Christian Bale i huvudrollen som John Connor, en roll som tidigare gjorts av sex olika skådespelare i olika filmer och tv-serier. Jag tycker Bale är en av de absolut bästa skådespelarna så jag tror att filmen kommer bli ganska bra, trots att mina förväntningar inte är särskilt höga.
4. TRANSFORMERS 2: DE BESEGRADES HÄMND
Premiär: 24 Juni
Skådespelare: Megan Fox, Shia LaBeouf.
Efter att jag såg ettan har jag knappt kunnat vänta tills denna premiär. Jag tror och hoppas att filmen kommer bli en succé världen över. Jorden blir åter ett slagfält i ett robotkrig. Deceptions möter Optimus Primes styrkor igen och Sam Witwicky(Dhia LaBeouf) är någonstans i mitten. Den största premiären i Juni. Se den!
5. ICE AGE 3: DET VÅRAS FÖR DINOSAURIERNA
Premiär: 1 Juli
Röster: Simon Pegg, Seann William Scott, John Leguizamo, Queen Latifah.
Ice Age filmerna är enligt mig en av de bästa animerade filmer som någonsin gjorts. Både ettan och tvåan är fantastiskt roliga och har blivit storsäljare världen över. Jag tror det kommer bli sommarens överlägset bästa familjefilm. Vi får än en gång möta Scrat och hans outtröttliga jakt på sitt älskade ekollon men får konkurrens av Scratte, en kvinlig avbild av honom själv. Manny och Ellie väntar sin första baby-mammut, Diego funderar på om hans nya umgänge gjort honom till en mjukis och Sid är stolt familjefar till ett gäng dinosaurieägg som han hittat och tagit med sig hem...
6. BRÜNO
Premiär: 10 Juli
Skådespelare: Sacha Baron Cohen.
2006 gjorde filmen "Borat" oväntad succé på bio både i Sverige och i resten av världen. Nu är Sacha Baron Cohen tillbaka med ännu en av sina skruvade figurer. Denna gång är det den minst lika roliga homosexuelle modereportern Brüno som nog många amerikaner gärna skulle spärra in. Enligt metro kan den amerikanska censuren ge filmen högsta graden av restriktioner, d.v.s att endast personer som fyllt 18 år får se den. Bland annat innehåller "Brüno" en scen där den österrikiske modefjollan har analsex, samt en annan där han klätt barn i nazistuniform och ber dom att skjuta in en person i en ugn.
7. HARRY POTTER OCH HALVBLODSPRINSEN
Premiär: 17 Juli
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Alan Rickman, Ralph Fiennes.
Ojojoj! Den sjätte filmen i världssuccén om pojken Harry Potter. Denna filmen har jag högst förväntningar på eftersom jag själv är en "Harry Potter-nörd". Efter att jag har sett trailern blev jag inte besviken. Trailern måste vara en av de bästa som någonsin gjorts och jag hoppas att filmen blir minst lika bra. Den förra filmen "Harry Potter och Fenixorden" är enligt mig den sämsta hittills i serien men nu får regissören David Yates chansen igen. Under sitt sjätte år på trollkarsskolan Hogwarts är Lord Voldemort mer närvarande än någonsin och Dumbledore avslöjar en av Voldemorts största hemligheter för Harry. Harry kommer över en trolldrycksbok som har tilhört den mystiska Halvblodsprinsen och Harry upptäcker sina känslor för Ron Weasleys yngre syster Ginny.. Som sagt, jag har höga förväntningar och jag hoppas att Michael Gambon(Professor Dumbledore) gör en bättre skådespelarinsats än i de tidigare filmerna.
8. PUBLIC ENEMIES
Premiär: 24 Juli
Skådespelare: Johny Depp, Christian Bale, Billy Crudup.
Drama regisserat av Michael Mann. Sommarens kanske tyngsta uppställning med Johny Depp och Christian Bale i huvudrollerna. Det handlar om FBIs jakt på 30-talets ökända gangsters, John Dillinger, Pretty Boy Floyd och Baby Face Nelson.
9. SOMMAREN MED GÖRAN
Premiär: 31 Juli
Skådespelare: Peter Magnusson, David Hellenius, Alexandra Rapaport, Peter Dalle, Dan Ekborg.
Den enda svenska filmen i årets uppsättning. Jag har aldrig varit mycket för svensk film och jag är mycket kritisk till denna komedi. Sommaren har knappt börjat när Göran blir dumpad av sin flickvän. Alla ska dessutom till Doddes midsommarfest på hans lyxiga sommarställe i skärgården. En riktig utmanare!
10. G.I. JOE
Premiär: 14 Augusti
Skådespelare: Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt, Sienna Miller
Filmen utspelar sig i en nära framtid, där den mystiska organisationen Cobra tar makten och GI Joes försöker stoppa dom och rädda världen från total kaos. Förutom explosioner och internationella specialstyrkor innehåller filmen både ninjas och supermodeller. För mig verkar detta som en medelmåttig actionfilm utan någon imponerande rollsättning.
11. INGLORIOUS BASTERDS
Premiär: 21 Augusti
Skådespelare: Brad Pitt, Samuel L. Jackson(berättare), Diane Kruger, Mike Myers.
Ännu en actionfilm, denna gång under Hitlers tid. Shosanna Dreyfus blir vittne till hur hela hennes familj blir kallblodigt avrättade av nazisterna, ledda av överste Hans Landa. Hon lyckas fly till Paris, där hon planerar sin hämnd, och kommer i kontakt med kapten Aldo Raine och hans förband med soldater av judisk börd. Detta förband har ett mål - att döda som många nazister som möjligt..

tisdag 5 maj 2009

Helgens film

Nu till helgen är det äntligen dags för mig att se den mycket belönade Slumdog Millionaire. Hela åtta Oscars har filmen fått, bland annat för bästa film och bästa regi så mina förväntningar är givetvis höga. Recension kommer efter helgen!

Wolverine


Den första filmen som jag tänkte skriva lite om är X-MEN Origins: Wolverine. Jag har faktiskt inte sett någon av X-MEN filmerna men när jag hörde att Wolverine är en fristående del nappade jag direkt. Det är en av vårens största premiärer och i USA har den redan dragit in enorma summor. Recensionerna i Sverige har varit sådär och jag hade inga skyhöga förväntningar.
Regissör: Gavin Hood
Skådespelare: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Lynn Collins, Taylor Kitsch m.fl.
Premiärdatum: 1 Maj 2009
Genre: Sci-Fi, Action
Handling: Wolverine utspelar sig som sagt innan händelserna i X-MEN. I början får vi se James Logan(Wolverine) och hans bror Victor Creed som barn. Wolverine "råkar" döda sin egen pappa efter att denne dödade Wolverines adoptivpappa. James, som sedan blir Wolverine, flyr med sin bror och i många år strider dom i krig tillsammans. Efter en tid dyker William Stryker(Danny Huston) upp och ber dom att delta i ett projekt. Wolverine tackar nej men när hans bror dödar han flickvän är fighten igång. Wolverine gör allt för att hämnas på sin blodtörstige bror.

Till slut förstår han att hans bror jobbar tillsmammans med William Stryker. Tillsammans kidnappar dom mutanter för att göra experiment och fullborda deras projekt: Weapon XI. Wolverine tar hjälp av den enda mutanten som lyckats fly från ön där de hålls fångna, Remy LeBeau. Tillsammans flyger de till ön där den spännande upplösningen väntar...

Jag tycker de första tjugo-trettio minuterna av filmen är bäst, där man får veta brödernas bakgrund. Sedan blir filmen bara sämre och sämre. Det känns som filmen "hoppar" utan att man fått veta tillräckligt om vad som har hänt tidigare. Filmen är trots allt bara 1,47 timme lång, om den skulle vara 20 minuter längre tror jag den skulle bli bättre. Skådespelarinsatserna är däremot lysande. Hugh Jackman och Liev Schreiber passar perfekt för sina roller. På det stora hela tycker jag ändå att filmen är klart sevärd, speciellt om man tycker om action.


Betyg: 6/10

Första inlägget

Hejsan!

Det här är mitt första inlägget på min nya blogg. Bloggen kommer handla om FILM. Mest om filmer jag ser på bio men även vissa andra. Mina förväntningar, recensioner, listor m.m kommer att presenteras på bloggen.

Enjoy it!